Hakikat Pernikahan... Marilah Kita Renungkan!

PengantinBaru01Luka di hati siapa yang tahu... Luka di kaki tampak ketara... Uiks.. Bunyik cam baru putus cinta lak, walhal tak ada kena mengena pun 'Luka di hati'. Yang pastinya ketika ini, luka di kakiku akibat tusukan kaca yang tajam bertanduk dua tempohari masih belum sembuh sepenuhnya. Oleh kerana itulah, Hari Sabtu & Ahad begini aku duduk bersantai di rumah sahaja.

Temujanjiku dengan Kak Awin serta clientnya terpaksa dibatalkan hari ini. Majlis perkahwinan sahabatku, Mohd Azli pun tidak dapat kuhadiri. Sambil-sambil berehat di rumah, aku berpeluang untuk mengupdate entry untuk fotopagesku serta design kad ucapan Selamat Pengantin Baru seperti yang dipaparkan di atas.

Dikesempatan ini jugalah aku nak berkongsi artikel tentang 'Hakikat Pernikahan... Marilah Kita Renungkan!'

Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan , hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan ? cuba kita lihat ... dan manakah pilihan kita ???

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan .

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bangkrup .

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka kerepot atau badan jadi gendut .

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak .

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya . - Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik , lagipula manusia yang dicintai pasti MATI / PERGI. - Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kepada makhlukNYA . Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya . Maka tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

*** Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati . Insyaallah .. ..

KLIK DI SINI! untuk penerangan lanjut tentang Bab Pernikahan

0 comments:

 

:: Anak Selim Pasti Slim! :: © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair