, , , , , ,

Hari 06 - Tempe Oh Tempe

Pada tahun 1996, hampir 16 tahun yang lalu aku pernah menyertai perkhemahan terbesar anjuran Utusan Malaysia di Taman Rimba Komanwel. Lokasinya terletak 6 km dari Bandar Rawang melalui Jalan Selayang - Rawang dan 30 km dari Bandaraya Kuala Lumpur. Taman Rimba ini berada di dalam Hutan Simpan Bukit Lagong yang merupakan sebahagian dari Hutan Taman Negeri, juga dikenali sebagai Taman Warisan Negeri Selangor. Pelbagai aktiviti lasak diadakan termasuklah ceramah motivasi yang disampaikan oleh Dr. Fadilah Kamsah. Inilah kali pertama aku dapat melihat wajah pakar motivasi terkemuka secara langsung yang mana dahulunya aku hanya menonton menerusi kaca peti televisyen sahaja. 

Kata-kata beliau tetap terpahat dalam mindaku yang mana satu satu tips untuk menjadi menjadi pelajar cemerlang adalah banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain termasuklah kismis, kurma dan madu. Air soya sememangnya telah menjadi kegemaranku sejak dari kecil lagi kerana mudah didapati daripada Uncle yang menjualnya keliling kawasan perumahan dengan menaiki basikal. Rasanya soyanya begitu segar jikalau dibandingkan dengan soya yang telah dipastur dan dijual di dalam kotak di rak-rak pameran di dalam kedai runcit mahupun di pasaraya. 

Ketika menyampaikan ceramah motivasi, Dr. Fadilah Kamsah sempat berseloroh yang mana katanya orang-orang Jawa sepertinya kebanyakannya berjaya dan cemerlang dalam pelajaran mahupun kerjaya kerana banyak makan tempe. Sejak mendengar motivasi itu hinggalah ke hari ni, aku pantang jumpa tempe. Tidak kiralah tempe goreng, tempe masak lodeh, tempe sambal atau apasahaja jenis masakan asalkan tempe pasti aku akan memakannya.

Siapapun pasti kenal tempe. Makanan ekonomik yang selalu ada di setiap menu makanan kita. Namun tidak ramai yang tahu khasiat di balik makanan yang rasanya yang lazat, harganya murah dan mudah didapati.
Tempe sering dijumpai di rumah maupun di warung-warung, sebagai lauk dan pelengkap hidangan. Tapi tempe ternyata bukan hanya sekadar makanan sederhana. Tempe memiliki kandungan dan nilai cerna yang lebih baik dibandingkan dengan kacang soya.


Ikuti sepuluh fakta ringkas mengenai pemakanan tempe seperti berikut :


  • Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia mudah dicerna baik untuk mengatasi diare (Elak keracunan).
  • Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
  • Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.
  • Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
  • Anti infeksi. Hasil soal selidik menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
  • Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!
  • Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser.
  • Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.
  • Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).
  • Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.Kenapa aku cerita pasal tempe dengan panjang lebar adalah kerana hari ini buat pertama kalinya aku makan tempe. Sebelum ini aku khuatir nak makan tempe kerana aku bimbang zat yang berada di dalamnya adalah serupa dengan kentang, banyak karbohidrat. Rupanya tidak! Malahan sangat berkhasiat. Siapa kata bila berdiet kita kena kurangkan makan atau tidak makan langsung... Salah teknik tu. Diet yang sihat adalah dengan memilih makanan yang berkhasiat dan tidak meninggalkan waktu makan (Skip Meals). Dulu aku pernah cuba Skip Meal tapi jarum pada mesin penimbangku ketika itu tidak pula bergerak turun, bergerak naik lagi adalah. Hehehehehe namun sekarang aku mengamalkan pemakanan yang sihat dan berkhasiat dan alhamdullilah semakin kurang kilogram/gram setiap hari. Syukur pada tuhan!

Berikut adalah dugaanku...


Bukan hadiah ini sebenarnya yang menjadi gangguan cuma malam itu aku dikehendaku menghadiri majlis berinai dan apabila tiba di rumah bakap pengantin, aku dihidangkan dengan minuman Sarsi yang sejuk, nyaman dan menggoda mataku. Aku berpaling ke arah lain dan selesaikan urusanku. Alhamdullilah aku berjaya menangkis godaan tersebut walaupun ketika itu aku rasa amat dahaga sekali. Tahniah buat diriku. Chaiyok2!


Ringkasan hidangan yang diambil hari ini:
Hari Keenam Fasa Pertama pada 15/12/12

Sarapan - Susu & Air Kosong
Minum Pagi  & Makan Tenghari (BRUNCH) - 1 Ketul Ayam, Kacan Botol, Tomato, Timun, Sayur Kobis, Sayur Kacang Panjang & Tempe
Minum Petang - Susu & Air Kosong
Makan Malam - Suku ekor Ayam Golek Pok Nik
'Supper' - Air Kosong

Kalori yang telah diambil - Ada yang nak tolong kirakan?...

0 comments:

 

:: Anak Selim Pasti Slim! :: © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair